Моје будуће занимање

           Имам једанаест година и имам много жеља. Букну из све снаге, затим ишчезну као да никад нису постојале. Час желим једно, час друго, а онда нешто сасвим треће.

           Желела сам да будем стоматолог. Играла сам се са луткама, вадила им и поправљала зубе. Мазала сам им нокте да им олакшам бол.

           А онда… а онда сам желела да будем наставник. Поставила бих лутке, а ја као седим за катедром, посматрам своје ученике и поносим се својим успехом. Учим лутке, као бајаги ученике, да воле књиге и да их читају. Разговарам са њима. Ја сам им пријатељ, подршка која им је потребна у тренуцима патње и бриге. Говорим им да ми верују.

           Често размишљам о одраслима. У школи нас уче шта је географска ширина и дужина, шта је генитив, а шта акузатив, грађу ћелија и разломке. Уче нас да се не свађамо, да поштујемо друге, да не повредимо никога, да делимо, да нисмо похлепни, а одрасли баш те ствари раде. Тада пожелим да будем дипломата и постанем неко битан и важан. Замишљам како седим у великој канцеларији, на кожној фотељи са гомилом папира на столу и телефоном који непрестано звони. У глави ми је реченица коју мој тата често понавља: „Оно си што радиш, а не што говориш да јеси“.

           Радила бих тако да ниједно дете на свету не би заплакало зато што је гладно. Имали бисмо зелене паркиће где бисмо се слободно играли, базене, бицикле, рачунаре… Ниједан војник не би отишао у рат, шуме би остале тамо где јесу, а животиње би слободно живеле у природи.

           Као дипломата, објаснила бих људима да се не треба бојати да деле ако имају више него што им треба. Објаснићу им да неће изгубити своје богатство ако помогну деци у Африци. Не би било зависти, лажи и злобе…

           Борићу се за будућност, своју и својих другара. Бићу дипломата.

           Време ће показати да ли је ова моја одлука трајна или ћу је опет променити. Морам бити старија како бих тачно знала шта желим и своје жеље претворила у стварност. Али једно сигурно знам, које год занимање изаберем, знањем, вољом и вером могу то постићи.

                                                Ивана МилидраговићVII2

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: